Stetteglass

Vinglass var bare en liten del av produksjonen ved de norske glassverkene. Flasker og vindusglass utgjorde i perioder ca. 80%. Likevel er det vinglassene og karaflene vi først og fremst forbinder med gammelt norsk glass. Stetteglassene ble laget i tre størrelser, beregnet til vin, dessertvin og brennevin. Ib Olufsen Weyses katalog fra 1763 inneholder tegninger av over 40 forskjellige drikkeglassmodeller.

Tyske modeller

Alle glassblåserne ved Nøstetangen glassverk før 1755 var fra Tyskland og storparten av vinglassene fra denne tiden har fasonger som også er kjent fra tyske glassverk. De har navn som Perlkelchen, Kreppige Glas, Dantziger Kelchen og har oftest en leddet, balusterformet stett. Nøgen Jomfru er et traktformet spissglass med luftboble i stetten. Navnet er en feilaktig oversettelse fra tysk av Nachte Jungfer som er navnet på en krokuslignende blomst. (colchicum)

Se modellene her

Frimurerglass

Frimurerglassene har en kraftig stett og fotplate fordi frimurerne hadde som skikk å støte glasset hardt i bordplaten etter hver skål som ble utbragt. Skikken som har sin opprinnelse i den engelske marinen, er forlatt av norske frimurere. Det er blitt laget frimurerglass på Nøstetangen, Hurdal, Gjøvik og Hadeland glassverk. Det er bevart forholdsvis mange frimurerglass, noe som kan tyde på at flere syntes det var praktisk med ekstra solide glass.

Se modellene her

Engelske modeller

Etter at den engelske glassblåseren James Keith ble ansatt på Nøstetangen i 1755, ble det lagt større vekt på såkalt hyttearbeid, det vil si dekor laget mens glasset var varmt og formbart. Det ble laget en rekke nye typer vinglass. Disse hadde oftest slank stett med innlagte spiraler. Det kunne være luftspiraler eller spiraler i farget glass. De fikk navn som Engelske Glas, Sneche Desert, Slange Kelchen eller Wiinglas Engelske.

Se modellene her

Noen av innskriftene: Negotiens Velgaaende Ærlighed og kierlighed er den største herlighed Enig, ærlig, tro og kierlig Vær eÿ ösel, thi det svier, spar eÿ heller som en gnier Viinen er min medisin, thi den stÿrker maven min

Vinglass med monogram og bilder

Mange vinglass fra Nøstetangen og Hurdal har inngravert ett eller to monogrammer i en rokokkoramme. Rammen består av gitterverk og C-ornamenter og blir kalt den «norske kartusj». Glass med bruden og brudgommens initialer på ett og samme glass i en dobbelt kartusj, var en vanlig bryllupspresang. Borgerskapet på 1700-tallet var glad i seremonier. Når man skålte var det ikke uvanlig at man holdt en liten tale på vers, - eller hvis man ikke hadde noe på hjertet, leste opp et skålvers som var inngravert på glasset.

Se modellene her